Psyllium lifi “Plantago ovata” bitkisinin  (Ülkemizde karnıyarık otu olarak da bilinen)  tohumlarından elde edilir. 

Psyllium Faydaları:

*Bağırsak Sağlığı ve Boşaltım

Psyllium lifi insanlar tarafından sindirilemez ancak lifler bakteriler tarafından kullanılır. Bunun sonucunda da bağırsak üzerindeki bakteriler beslenir ve iyi bir şekilde çoğalırlar. Lif tüketimine bağlı insanlarda şişkinlik ve gaz olabiliyor. Psyllium kabuğu burada farkını ortaya koyuyor. Çünkü bakteriler onu çok hızlı parçalayamadığı için fazla rahatsızlık derecesinde gaz oluşmuyor. Yani gaz problemi yaşayan kişiler için Psyllium kabuğu harika bir lif kaynağı oluyor.

Kabız kişilerde Psyllium kabuğu bağırsak bakterilerinin mayalanma işlevini arttırarak dışkıyı yumuşatır. Ayırca dışarıdan sıvı çekerek dışkının yumuşak kalmasını sağlar.

İshal kişilerde Psyllium kabuğu fazla sıvıyı lif içerisine çekerek dışkının kıvamını katılaştırır.

Su emici özelliği sayesinde sadece kabızlık konusunda değil ishal konusunda da bağırsaklardaki fazla suyu çekerek etkili olur.

*Doygunluk Hissi ve Kilo Verdirme

Psyllium; bağırsaklarda akışkan jel kıvamında bir kütle oluşturduğundan iştahın kontrol edilmesine ve kilo vermeye yardımcı olur.

*Kalp Sağlığı

Psyllium gibi suda çözünebilir lifleri beslenmesine eklemekle kanda trigliseritleri, kan basıncını ve kalp hastalığı riskinizi düşürmeniz mümkündür. Kalp hastalığı için risk faktörü olan yüksek trigliserit düzeylerinde, altı hafta süreyle günde üç defa 5 gram psyllium alınmasıyla %25’lere varan anlamlı bir azalma olmaktadır. Hipertansiyonu olanlarda günde 12 gram psyllium desteğiyle sistolik kan basıncında 6 puana varan azalmalar kaydedilmiştir.

*Kan Şekerinin Düzenlenmesinde

Özellikle psyllium gibi suda çözünen lifler kepek gibi başka lif türlerine göre daha etkili olmaktadır. Jel oluşturan lifler gıdaların sindirimini yavaşlatarak kan şekeri düzeylerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Tip 2 diyabeti olan kişilerde yapılan bir çalışmada sekiz hafta süreyle günde iki defa 5 gram psyllium verildiğinde günlük kan şekeri ölçümlerinde %10 civarında azalma olduğu bulunmuştur. Başka bir çalışmada ise altı hafta süreyle günde üç defa beş gram psyllium tüketen diyabetik hastalarda ilk iki haftada kan şekeri düzeylerinde %30’lara varan azalma yaşanmıştır. Psyllium gıdaların sindirimini yavaşlattığından, yemekle birlikte alınması, kan şekeri üzerindeki etkisini artırmaktadır. Günde yaklaşık 10 gram dozu, kan şekeri düzeylerini azaltmada etkili gibi görünmektedir.

1)Psyllium nasıl ve ne kadar kullanılır?

Psyllium supplementlerinin iki türü var. İlk tür daha doğal olan ve aktarlarda “karnıyarık otu” adı ile bulunabilen Psyllium kabuğu. Diğer tür ise işlenmiş ve daha pahalı olarak kapsül formunda bulunan Psyllium kabuğu tozu.

Her iki tip Psyllium için kullanım miktarı benzerdir.

Günde üç kereye kadar, her seferde 5 gram Psyllium supplementi, bir bardak su ile yemekten yarım saat önce veya yarım saat sonra tüketilebilir.

Eğer zor doyuyorsanız Psyllium’u yemekten önce, hızlı acıkıyorsanız yemekten sonra tüketmelisiniz.

Bu arada eğer herhangi bir ilaç veya vitamin ürünü alıyorsanız Psyllium tüketimini ilaç tüketiminden iki saat öncesindeki ve sonrasındaki aralıkta yapmayın. Çünkü Psyllium kabuğu ilacın veya vitaminin emilimini azaltacaktır.

2)Psyllium yan etkileri var mıdır? Hangi durumlarda kullanamayız?

Psyllium kullanımı birkaç koşulda uygun değildir. Bunlar astım, az sıvı tüketimi ve aşırı lif tüketen bireyler.

Astım ve aşırı alerjik kişilerde Psyllium tüketimi bedenin alerjik tepkisini aktive edebilir. Çünkü kabuklarda çok fazla alerjen bulunur.

Az sıvı tüketimi yapan kişilerde Psyllium tüketimi, mevcut sıvının lif tarafından emilmesine ve bedenin sıvı kaybetmesine neden olur. Tabi ki dışkının sıvı durumunun azalmasıyla kabızlık yaşamak da mümkün.

Aşırı lif tüketen kişilerin diyetin üzerine ek lif alımını Psyllium ile yapması şişkinlik ve gaz problemine sebep olabilir. Bu sebeple günlük 25-30 gramdan fazla lif tüketiyorsanız Psyllium supplementi almayın.