Egzama diğer bir adıyla atopik dermatit; inflamatuar bir cilt hastalığıdır. Stres ve alerjiyle tetiklendiği düşünülmektedir. Kızarıklık, kaşıntı, şişlik, veziküller gibi belirtilerle kendini gösteren bir cilt hastalığıdır.

Çalışmalar egzaması olan kişilerde besin alerjisinin de görülebildiğini gösteriyor. ANCAK herkesin besine olan cevabı farklıdır. Alerji ve egzama belirtilerini en aza indirmek için besin günlüğü tutmak faydalı olacaktır.

Yediklerimizle sağlık arasında bir paralellik olduğunu hepimiz biliyoruz. Örneğin kolesterol yüksekliği durumunda hayvansal kaynaklı ürünleri azalttığımızda kolesterol seviyesinin düştüğünü biliyoruz.

“Egzama gibi bir cilt rahatsızlığınız varsa, diyetinizi değiştirmek semptomları, örneğin kaşıntı veya kızarıklığı, azaltmada size yardımcı olabilir mi?”

Diyet ve egzama arasında bir bağlantı var mı?

Bu soruya direkt evet demek pek doğru olmaz. Ama çoğu zaman ‘evet’ diyebiliriz. Çünkü yediklerimizin dışında egzamayı tetikleyen stres, topikal ürünler ve çevre de dahil olmak üzere birçok faktör vardır.

Bazı insanların belirli bir şeye karşı spesifik bir intoleransı veya alerjisi var ve bu da egzama salgınlarına neden olabiliyor. Egzama semptomlarına hangi gıdaların neden olduğunu bilmek zor olabilir. Herkesin farklı hassasiyetleri olduğundan, sizi etkileyen bir gıda başkasını etkilemeyebilir.

Egzama, sedef hastalığı ve dishidrotik egzama gibi cilt sorunları, enflamasyon yani iltihaplanma ile ilgili rahatsızlıklardır. Bu tür rahatsızlıklarda iltihapları azaltan şeyler genellikle faydalı olur. Mesela zerdeçal ve zencefil gibi baharatlar, iltihap azaltma özellikleri ile tanınır.

Belirli bir diyet planı egzamamın kontrol altına alınmasına yardımcı olacak mı?

Duruma göre değişir. Hiçbir diyet veya yiyecek egzamayı tam olarak iyileştirmez, ancak semptomları azaltmada yardımcı olabilir.

Her şeye uyan tek bir egzama diyeti yoktur fakat birkaç diyet protokolünü denemeniz için burada paylaşıyorum.

Anti İnflamatuar Diyet

Anti-inflamatuar diyetlerin, ağrıyı hafifletmek ve fibromiyalji gibi kronik durumların semptomlarını hafifletmek de dahil olmak üzere birçok faydası vardır. Bu diyetler ayrıca stresin, bağışıklık sisteminizin alerjenlere veya çevrenizdeki tahriş edici maddelere aşırı tepki vermesinin neden olabileceği egzama semptomlarını gidermede özellikle faydalıdır.

Bu beslenme programında hedef inflamasyonu artıran besinleri elimine edip, lif içeriği yüksek besinler eklemek.

Her besin her kişide inflamasyon yaratmayabilir. Yine burda kişinin inflamasyona verdiği cevaba bakmak önemlidir.

Antiinflamatuar diyetler süt ürünlerini, tam tahılları, kırmızı eti, unu ve şekeri sınırlandırır, ancak sebze ve balıklara ağırlık verir. Aslına bakılırsa, vegan olmak (veya neredeyse tamamen bitki bazlı bir beslenme düzenine sahip olmak) da izlenecek iyi bir yoldur.

En İyi Anti-İnflamatuar Besinler:

Sebzeler: Brokoli, lahana, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar vb.
Meyve: Özellikle yaban mersini, nar, üzüm ve kiraz gibi koyu renkli meyveler
Yüksek yağlı meyveler: Avokado ve zeytin
Sağlıklı yağlar: Zeytinyağı ve avokado yağı
Yağlı balıklar: Somon, sardalye, ringa balığı, uskumru ve hamsi
Fındık: Badem ve diğer fındıklar
Biber: Biber ve pul biber
Çikolata: Bitter çikolata
Baharatlar: Zerdeçal, çemen otu, tarçın vb.
Çay: Yeşil çay

Dishidrotik Diyet

Dishidrotik diyet özellikle dishidrotik egzaması olanlar için kullanılır. Dishidrotik egzamada; ellerde ve ayaklarda küçük kabarcıklar görülmektedir. Diğer egzama formları gibi nedeni bilinmemektedir.

Nikel ve kobalt, dishidrotik egzama belirtilerini şiddetlendirebilir. Egzama için düşük nikel ve düşük kobalt diyetleri üzerine çok fazla araştırma yapılmadı, ancak bu diyet bazı danışanlarımda semptomları azaltmada faydalı oldu.

Dishidrotik diyette, egzama belirtilerini azaltmaya yardımcı olmak için bu gıdalardan kaçınmayı içerir.

Nikel ve kobalt en yüksek şu besinlerde bulunmaktadır:

Buğday, yulaf ve karabuğday dahil tam tatiller
Nohut ve soya ürünleri gibi baklagiller
Fındık ve tohumlar, özellikle Brezilya fıstığı ve keten tohumu
Et, özellikle hastalık ve diğer organ etleri
Süt dahil süt ürünleri
Kavun ve patates gibi meyve ve sebzeler
Kakao ve çikolata
Çay ve kahve

**C vitamini açısından yüksek besinler bu elementlerin emilimini azaltmaya yardımcı olabilir, bu nedenle bol miktarda taze meyve ve sebze tüketmek de yardımcı olabilir. Bunlar şunları içerir:

Dolmalık biber
Portakallar
Çilekler
Brokoli
Domates