Kreatin

Kreatinin ana rolü hücrelerde enerji üretimini arttırmaktır. Hücrelerde temel enerji kaynağı ATP’dir. Fakat yoğun egzersiz durumlarında ATP hızla tükenir. İşte tam da bu noktada devreye kreatin geliyor. Hücreler enerji üretmeye devam etmek için fosfokreatin depolarını kullanmaya başlar. Fosfokreatin; kreatin molekülünün yüksek enerjili bir fosfat bağlanmasıyla oluşan bir bileşiktir. Enerji ihtiyacı durumunda (yoğun egzersiz ve mental sağlıkta da) fosfokreatinden yüksek enerjili fosfat bağı yıkılarak enerji ortaya çıkar ve kullanılır. Ne kadar çok kreatinimiz varsa, yüksek yoğunluklu Devamı…

Daha iyi bir ruh hali için 5-HTP takviyesi

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz mutluluk hormon öncüsü olarak da adlandırılan 5-HTP’ yi sizler için detaylı bir şekilde aşağıda paylaştım. Özellikle doğal yollardan serotonini arttırma hedefiniz varsa bir uzman vasıtası ve takibiyle bu takviyeyi size önerebilirim. 5-HTP ya da diğer bir adıyla 5-hidroksitriptofan “serotonin” nörotransmitterinin öncülüdür. Serotonin biz mutluluk hormonu olarak da biliriz. Eğer serotonin seviyeleri düşükse depresyon, anksiyete, iştah problemleri gibi durumlar görülebilir. Vücutta serotonini artırmak için diyetle triptofan içeriği yüksek besinler ya da Devamı…

Bromelain Enzimi

Bromelain; taze ananas meyvesinde bol miktarda bulunan ancak en çok sap kısmından elde edilen, protein sindirimi yapan enzimlerin bir karışımıdır.Ananası besinsel olarak tükettiğimizde ya da içtiğimizde etken maddesinden o kadar yararlanmış olmuyoruz. Sap ve kabuğundaki bromelain enzim miktarı meyveden çok daha fazla. O yüzden diyetlere eklenen ananasın bromelain etkisini beden için yarar sağlamadığını belirtmek önemli. Ananası tükettiğimiz zaman başka faydalarından yararlanıyoruz. 1)Takviyeyi hangi durumlarda kullanmak gerekli?Bromelain takviyesini yemekle birlikte alırsak sindirimi kolaylaştırır. Aç karnına alınırsa Devamı…

SAMe (S-Adenozil Metiyonin):

Ademetionin; amino asit olan metionin şeklidir. Ayrıca S-adenosylmethionine (SAMe) adı da verilir. S-Adenosil metiyonin (SAMe), vücudumuzda bulunan ve üretilen bir bileşendir. Metiyonin, folat veya B12 vitamin seviyelerindeki düşüş ademetionin seviyelerinde de azalmaya neden olur. Besinlerin içerisinde bulunmayan ademetionin, dışarıdan takviye olarak karşılanır. 1)Ademetionin vücuda etkileri nelerdir? Bağışıklık sisteminde, hücre zarını korumada ve dopamin, serotonin ve melatonin gibi bileşenlerin üretimi ve parçalanmasına yardımcı olur.Depresyon, karaciğer sirozu, kronik viral hepatit, hamilelikte sarılık, Gilbert sendromu, fibromiyalji, kolestaz durumlarında Devamı…

Tiroid Organı

Ocak ayı #tiroidfarkındalıkayı olduğu için ben de bu yazımda tiroid bezinin daha sağlıklı bir şekilde çalışması için neler yapmamız gerektiğini anlattım. Tiroid, sıklıkla bir hastalık adı olarak bilinse de aslında boğazda adem elması olarak bilinen bölgenin altında, soluk borusunun önünde yer alan bir organdır. Kelebek şeklini andıran tiroid, vücutta pek çok fonksiyonun düzenlenmesinde rol alır. Metabolizma, kemik sağlığı, büyüme ve gelişmede önemli bir rol oynar. 1)Takviye kullanırken tiroid çeşidine göre mi karar verilmeli? Takviye tercihinde Devamı…

Krom

Krom, vücudumuzda eser miktarda bulunan insülin metabolizmasında ve yağ ve kas metabolizmasında da görev alan bir elementtir. Yapılan birçok araştırma kromun trigliserit seviyelerini düşürme ve HDL (iyi kolesterolü) arttırma etkisi olduğu gösterilmiş.(1) Aynı şekilde tip 2 diyabetli kişilerde de insülin duyarlılığını arttırdığı gösterilmiş. Bu nedenle tip 2 diyabetli kişiler diyetlerine daha yüksek kromlu gıdalar ekleriz ya da takviyeyle destekleme yaparız. Sağlıklı bir insanın günlük alması gereken krom miktarı 30-50µg. Kanda kromun çoğu plazma proteinlerine, özellikle Devamı…

Kenevir Tohumu Tozu

Kenevir tohumu tozu, kenevir bitkisinin tohumlarından elde edilen bitkisel kaynaklı bir tozdur.Kenevir tohumuna toz formu vermek için soğuk presleme işlemi yapılıyor. Kenevir; dokuz esansiyel amino asidin yanı sıra lif, sağlıklı yağlar ve mineraller içeren yüksek kaliteli bir vegan proteindir. 30 gramı 15 gram protein içerir. Kolay Sindirilebilir: Genel olarak hayvan proteinleri, bitki proteinlerinden daha kolay sindirilir, ancak araştırmalar, öğütülmüş kenevir tohumundaki proteinin %91-98’inin sindirilebilir olduğunu gösteriyor. Bilim insanları kenevirin içindeki edestin ve albümin proteinin çabuk Devamı…

Glutatyon

Glutatyonu vücudun en önemli ve en güçlü antioksidanı olarak tanımlayabiliriz. Normalde çoğu antioksidanı dışarıdan yediklerimizden alabilirken glutatyon vücudumuz tarafından da üretilir. Glutamat, sistein ve glisin olan bu 3 aminoasitten meydana gelen bir moleküldür. Kötü beslenme alışkanlıkları, kronik hastalıklar, enfeksiyonlar sürekli stres halinde bulunan kişilerde ve yaşın artmasıyla birlikte glutatyon seviyeleri düşer. Glutatyonun Faydaları: 1)Oksidatif stresi azaltır: Oksidatif stresle birçok hastalığın oluştuğunu biliyoruz. Oksidatif stresin oluşmasındaki ve atmasındaki nedenler arasında da kilo problemi, işlenmiş gıda tüketimi, Devamı…

Magnezyum

Magnezyum doğada bulunan ve vücutta 600’den fazla reaksiyona katılan bir mineraldir. Vücudumuzdaki her hücrede olup, hücresel fonksiyonlarını yerine getirebilmek için magnezyuma ihtiyaç duyar. Magnezyumun ana rollerinden biri; enzimler tarafından sürekli olarak gerçekleştirilen biyokimyasal reaksiyonlarda bir kofaktör veya yardımcı molekül olarak hareket etmesidir. NOT: Yaş aldıkça vücudumuz besinlerden aldığı magnezyumu %30’a kadar daha az emilim gerçekleştirir. Sigara ve alkol kullanımı magnezyum seviyelerini düşürür. İşlenmiş gıdalar daha düşük magnezyum seviyelerine sahiptir. Statinler ve antasitler gibi birçok yaygın Devamı…

Alfa Lipoik Asit

Alfa-lipoik asit (ALA) büyük ilgi görmektedir. ALA hücrede enerji metabolizmasında görev alan bir yağ asididir. Vücutta da güçlü antioksidan görevi gören organik bir bileşiktir. ALA’nın etkisi kanıtlanan özellikleri yaşlanmayı önleme (anti aging), sinir hasarını giderme, kan şekeri kontrolü, kilo verme olarak sıralanabilir. Vücudunuz doğal olarak alfa-lipoik asit üretir ancak aynı zamanda çeşitli gıdalarda da bulunur ve bir besin takviyesi olarak alınabilir. Doğal ALA kaynakları; karaciğer, böbrek, ıspanak, brokoli gibi örnekler verilebilir. Alfa Lipoik Asit ve Devamı…