Enerji korunumu yasası der ki “Enerji yoktan var edilmez. Var olan enerji de yok edilemez sadece bir şekilde birbirine dönüşür.”

Yediğiniz besinlerden bir enerji alırız. Bu enerji depolanır veya hareket ve ısı enerjisine dönüşerek harcanır.

Vücudunuzun ihtiyaç fazlası enerji(kalori) alımı vücudunuzda yağ olarak depolanır ve kilo almaya başlarsınız. İhtiyacınızdan daha az enerji alındıysa depolarınızdaki yağlar kullanılır ve kilo kaybetmeye başlarsınız. Enerji alımıyla harcama arasında bir denge varsa da bu kilo koruma anlamına gelir.

Tabii ki kilo alıp vermenin matematiği o kadar da kolay olmuyor. Hormonel problemler, bazı ilaçlar, bağırsak mikrobiyotası gibi birçok faktör vardır. Kiloyla ilgili hedeflerde muhakkak bu faktörler de ele alınmalıdır.

Kilo Vermeyle İlgili Sorular:

1)Kilo vermemdeki en büyük etki ekmeği kesmem olabilir mi?

Çok fazla ekmek tüketen biri beslenmesinden ekmeği çıkarırsa o kişinin kilo vermesi çok normaldir. Çünkü bir enerji açığı yaratmış olursunuz. Ama ekmeği çıkarıp onun yerine başka bir besini çok fazla tüketirseniz kilo alımını da gözlemleyebilirsiniz.

2)Akşam 18:00’ dan sonra yemek yemeyi keserek kilo verir miyim?

Evet, kilo verirsin ama bu durum ne kadar sürdürülebilir? Şöyle düşünelim; erken uyuyan biri için bu durum sürdürülebilir ama gece geç saatlere kadar oturan birinin uzun süre aç kalabilmesi her zaman kolay olmaz.

Peki 18:00’ dan sonra yemek yemezsek nasıl kilo veririz diye soracak olursanız; aslında cevabı çok basit. Bir önceki sorunun cevabıyla aynı: “ENERJİ AÇIĞI”. Düşünün ki normalde yediklerinizi birden çıkarıyorsunuz ve kilo vermeye başlamanız kaçınılmaz olur.

Buradaki en büyük sorun bu kadar erken saatte yemek yemeyi kesmenin ne kadar sürdürülebilir olacağıdır. Sizin alışkanlıklarınıza uygun olmayan diyette başarılı olmak da bir o kadar zordur.

3)Sabah aç karnına içilen sirkeli-limonlu su kilo vermede etkisi var mıdır?

Kilo vermek için bir enerji açığı oluşturmaktan bahsettim. İçtiğiniz sirkeli ya da limonlu su bu etkiyi yaratmaz. Peki bunu içip nasıl zayıflayabildim diye soruyorsan, hemen bu sorunu cevaplayayım: Büyük ihtimalle sirkeli-limonlu suyunu içerken yediklerine de dikkat etmeye başladın (belki aldığın kaloriyi azalttın = enerji açığı oluşturdun ya da fiziksel aktiviteni artırdın) ve o yüzden de limonlu ya da sirkeli suyun kilo verdirici etkisi olduğunu düşündün. Ama ne yazık ki böyle bir etkisi yok.

Tadını beğeniyorsan, senin su içmeni daha çok desteklediğini düşünüyorsan sirkeli ya da limonlu su tüketimine devam etmende sakınca yok. Şayet mide problemin varsa sirkeli-limonlu su mide şikayetlerini arttırabilir.

Kilo Almayla İlgili Sorular:

4)Kilo almak için çok mu besin tüketmeliyim?

Kesinlikle hayır! Hedefinde kilo alma olan biri birden normal beslenmesinden çok daha fazla besin tüketemez. Peki bu durumda ne yapmak gerekir? Düşük hacim ve yüksek kalori besinlerle mide hacminizi çok zorlamadan bir beslenme programı planlanır.

5)Besinler konusunda çok seçiciyim. Kilo alamamam konusunda bu durum etkili midir?

Evet, etkili olabilir. Genellikle kilo almaya gelen kişilerin hikayesine baktığımız zaman besinlere karşı bir ön yargısı olduğunu gözlemliyoruz. Bunun da aslında biraz psikolojik etkenlerden kaynaklı olduğunu biraz da besinleri tanımadan önyargılı bakış açılarından kaynaklı olduğunu görüyoruz.

Besinler konusunda muhakkak detaylı çalışmak önemlidir. Bir besini tükettiğiniz zaman size bir çok şey anımsatabilir, hissettirebilir.

Kilo Korumayla İlgili Sorular:

5)İdeal kilomda kalabilmek için sürekli diyet mi yapmalıyım?

Belki de çoğu insanın en büyük korkusu bu olabilir. Sürekli yediklerime dikkat mi etmeliyim düşüncesi. Hedeflediğiniz kiloya ulaştığınızda aslında diğer bir hedefte açlık-tokluk sinyallerinizi dinleyerek besin tüketimi yapmak. Doğru açlık-tokluk sinyallerine verdiğimiz cevapla ideal kilonuzu da korumak çok kolay olur.

Bir besin kaloriden çok daha fazlasıdır. Vücudumuzun vitamin, mineral ihtiyaçlarını karşıladığı gibi bizlere bir haz da verir. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin temelinde de her türlü besine yer vardır.