Öz şefkat konusuna girmeden önce şefkatin ne olduğundan bahsetmek istiyorum.

Şefkat; insanların acılarını empatik, duyarlı ve sevecen bir biçimde karşılayabilmesi, bu acıların herkesin yaşayabileceği bir deneyim olarak görebilmesidir.

Acıyı, çaresizliği deneyimleyen kişiye karşı yargılayıcı olmamayı, onun acısını görebilmeyi, o acıyı kabul etmeyi içerir.

Öz şefkat de kişinin başkasına gösterebildiği bu şefkati kendisine gösterebilmesidir.

Yaşamımızda öz şefkatli bir tutum benimsemek hayatımızda birçok alanda bize yardımcı olur.

Kilo hedefinde de öz şefkat konusu, kişinin motivasyonunu destekler ve kişiye yardımcı olur.

Örneğin, diyet sürecinde kilo vermek için mücadele eden birini düşünün. Size bu diyet sürecinden yorulduğunu, diyeti bırakmak istediğini söylediğinde ona karşı yaklaşımınız nasıl olur? Eminim karşınızdaki kişiye anlayışlı, destekleyici bir yaklaşım sergilerdiniz. Bu da karşınızdaki kişiyi rahatlatır ve diyet süreciyle ilgili belki çözüm yolları aramaya götürürdü. Kısaca bu tutumunuz karşınızdaki kişinin motivasyonunu artırırdı.

Peki, bu durumu yaşayan siz olsaydınız? Kendinize olan yaklaşımınız nasıl olurdu? İstediğiniz gibi sonuçlanmayan bir konuda kendinize karşı acımasız olur muydunuz?

Genellikle insanlar kendilerine karşı acımasız ve şefkatsiz oluyor. Bu tutum da sanılanın aksine sizi motive etmez. Öz eleştiri ve olumsuzluk çıkmazına sürekler ve sizi daha da kötü hissettirir.

İşte tam da bu öz eleştiri ve olumsuzluk girdabına girmemek için arkadaşınıza, dostunuza gösterdiğiniz anlayışlı, sabırlı yaklaşım olan şefkati kendinize de göstermeye çalışın.

Öz Şefkati Diyet Sürecinde Uygulama:

Öncesinde öz şefkatin 3 temel unsuruna bakalım:

  • Fark etmek ve yaşamak için kendine izin vermek
  • Zorlanmanın insan olmanın bir parçası olduğunu ve herkesin zaman zaman zorlanabildiğini hatırlamak
  • Kendini desteklemek ve bunu yaparken de yakın bir arkadaşınla konuşur gibi uygulamak

Fark et: Kilo problemin var ve daha önce de birçok kez kilo vermeyi denedin. Bu süreçte de kilo vermenin yavaş yavaş ilerlediğini gördün. Sonuç yavaş ilerlese de kilo verme hedefine ulaştığını biliyorsun. Kısıtlayıcı beslenme yaptığında yemeğe daha çok saldırdığını sonrasında kendine kızdığını ve bu döngünün içinden çıkamadığını fark et!

Hatırla: Herkesin zorluk yaşayabileceğini, bu hissettiğin çaresizliği, kızgınlığı sadece senin yaşamadığını bu durumda yalnız olmadığını hatırla! Eğer tek başına mücadele etmek istemiyorsan her zaman destek alabileceğine de unutma!

Göster: Arkadaşlarına, sevdiklerine gösterdiğin şefkati kendine de göster!

Öğrenilmiş bir davranışı değiştirmek kolay değildir. Bol pratik ve okumayla öz şefkat alışkanlığı geliştirmek daha iyi bir yaşam kalitesi sağlayacaktır.

Öz şefkatle ilgili daha çok bilgi edinmek isterseniz Texas Üniversitesi’ nde akademisyen Dr. Kristin Neff ve  klinik psikolog aynı zamanda da meditasyon eğitmeni Dr. Christopher Germer çalışmalarını incelemenizi öneririm.