Ödem vücutta sıvı birikimidir. Yani hücre içindeki sıvının hücre dışında, dokular arasında birikmesidir.

Hormonal dengesizlikler, kalp damar ve diğer organ hastalıkları, az su tüketimi, alkol, hazır gıdalar, fast food, turşu, salamura peynir- zeytin gibi tuzlu gıdalar ile hamur işi ve beyaz ekmeğin; ayrıca sadece fazla tuz tüketimine bağlı vücuda alınan aşırı tuz, aşırı hareketsizlik, yolculuk, istirahat gerektiren hastalıklar ve ameliyat sonrası dönem gibi uzun süren hareketsizlik gerektiren durumlar, sıcak havalar, uykusuzluk, B6 vitamini ve magnezyum eksikliği, hamilelik, menopoz ve adet dönemleri, bazı ilaçlar ödeme neden olabilir.

*Tuz:

Tuz sodyum ve klorürden oluşur. Sodyum vücuttaki suya bağlanır ve hücrelerin içindeki ve dışındaki sıvıların dengesinin korunmasına yardımcı olur. Su tutulmasını azaltmak için en yaygın tavsiye, sodyum alımını azaltmaktır. Fakat sodyuma bağlı ödem oluşumu kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir.

*Magnezyum:

Magnezyum alımını arttırmak su tutulumunu azaltmaya yardımcı olur. Bir çalışma, günde 200 mg magnezyumun adet öncesi semptomları (PMS) olan kadınlarda su tutulmasını azalttığını buldu.

İyi magnezyum kaynakları arasında fındık, kepekli tahıllar, bitter çikolata ve yapraklı, yeşil sebzeler bulunur.  Takviye olarak da kullanılabilir.

*B6 Vitamini:

B6 vitamininin adet öncesi sendromu olan kadınlarda su tutulmasını azalttığı gösterilmiştir.

B6 vitamini açısından zengin besinler arasında muz, patates, ceviz ve et bulunur. Ve yine takviye olarak kullanılabilir.

*Potasyum:

Potasyum, sodyum seviyelerini azaltarak ve idrar üretimini artırarak su tutulmasını iki şekilde azaltmaya yardımcı olur.

Muz, avokado ve domates potasyum içeriği yüksek besinlerdir.

*Karahindiba

Doğal bir diüretik olan karahindiba (Taraxacum officinale) daha sık idrara çıkmanızı sağlayarak su tutulmasını azaltmaya yardımcı olur.

Karahindiba çayını bir su bardağı kaynamış suyun içerisine 1 tatlı kaşığı karahindiba çayı eklenip karıştırılır. 3-4 dakika kadar demlenmesi bekletildikten sonra süzülerek içilir. Ya da karahindiba yapraklarını salatalarınıza ekleyebilirsiniz.

1)‘Karbonhidrat yediğimde şişkinlik hissediyorum.’ Karbonhidrat ödem yapar mı?

Karbonhidratlar vücutta suyla depolanır. Her 1 gram karbonhidrat ortalama yanında 3-4 gram su tutar.

Bir insanda ortalama 500 gram glikojen deposu kabul edilir. Uzun süreli düşük karbonhidratla beslenme sonucunda ya da yüksek tempolu sporlarda glikojen depoları boşalır. Karbonhidratı depolamak için kullanılan suya da ihtiyaç duyulmadığından 1.5-2 kilo daha az su tutulur. Ketojenik gibi çok düşük karbonhidrat içerikli beslenmede hızlı kilo verimi su kaybından da olmasıdır.

2)Tükettiğim karbonhidrat çeşidine göre vücutta su tutma miktarı değişir mi?

Bir besinin sodyum içeriği vücutta ödem oluşumunu etkileyebileceğinden işlenmiş karbonhidrat çok daha fazla su tutar.

3)Ödem atıcı ve detoks diyetlerinin vazgeçilmez besini; ananas neden listelerdedir?

%85 oranında sudan oluşan ve C vitamini yönünden zengin olan ananas, sıvı seviyelerini yükseltir ve toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. Ananastaki bromelain enzim iltihaplanma karşıtı olup şişkinliği de azaltır.

4)Diyetlerde adı geçen spesifik besinler ve takviyeler nedir ve neden listelere dahil edilmektedir?

Avokado: Mükemmel bir doğal idrar söktürücü olan avokado, su tutulumuyla mücadeleye katkıda bulunur. Yüksek oranda potasyum sağlar. Sıvı seviyelerini düzenlemek için ihtiyaç duyulan sodyum ve potasyum dengesinin kurulmasını sağlar.

Kiraz sapı: İdrar söktürücü özelliğinden dolayı listelerde yer verilir. Kan sulandırıcı ve ödem atıcı etkisi sayesinde devamlı olarak tüketilmesi doğru olmaz.

Mısır püskülü: Vücuttaki ödemin atılmasına yardım eden oldukça etkili bir idrar söktürücüdür.

Maydanoz: İdrar söktürücü (diüretik) etkisinden dolayı ödemden kurtulmak için önerilir. Maydanoz özellikle çiğ tüketildiğinde besin içeriği en zengin sebzelerden biri. Yapısında bulanan bol lif ve C vitamini, çiğ yenildiğinde ya da haşlanıp suyu içildiğinde ödemin atılmasında çok etkili. Ancak dikkat! Gereğinden fazla maydanoz tüketmek vücuttan fazla suyun atılmasına, dolayısıyla tansiyon düşüklüğüne neden olabiliyor.

Rezene: İdrar söktürücü özelliği olduğu için ödem oluşumunu engeller.

B vitaminleri: Dengeli biçimde sunan bir B vitamini takviyesi, su tutulumuyla mücadele edebilir. B5 vitamini aşırı sıvıların dışarı atılmasına yardımcı olurken, B6 vitamini amino asit homosistein seviyesini kontrol altına alarak kalp hastalığıyla bağlantılı su tutulumu riskini azaltır. Semptomların geçmesi için en az 4 hafta boyunca kullanmak gerekir.

5)Hareket etmek ödem atılımına nasıl yardımcı olur?

Dolaşımı hızlandıracağı için hareket etmek de ödem engelleyicidir. Aşırı egzersiz veya hareket de ödem yapabileceği unutulmamalıdır.