Yağ yakan besinler gerçek mi değil mi diye soracak olursanız; ne yazık ki direkt yağ yakan mucizevi bir besin yok. Ama bazı besinler içerdikleri bileşenler sayesinde az da olsa metabolizmayı hızlandırır ve yağ yıkımını destekleyerek kilo vermenize yardımcı olur.

Fakat belirteceğim bu 10 besini fazlasıyla yemek, kilo vermenize garanti etmeyecektir. Kilo kaybını gözlemlemek için muhakkak kalori açığı oluşturmak gerekir.

İşte metabolizmanızı güçlendirecek 10 besin:

1)Proteinden zengin besinler:

Et, balık, yumurta, süt ürünleri, baklagiller, kuruyemişler ve tohumlar gibi protein açısından zengin besinler metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olur. Bunun nedeni, vücudunuzun bu besinleri sindirmek için daha fazla enerji kullanmasını gerektirmesidir. Bu, gıdanın termik etkisi (TEF) olarak bilinir.

TEF; vücudunuzun öğünlerinizdeki besinleri sindirmesi, emmesi ve işlemesi için ihtiyaç duyduğu kalori sayısını ifade eder.

Araştırmalar, protein açısından zengin gıdaların TEF‘ hızını %15-30, karbonhidratlar için %5-10 ve yağlar için %0-3 olarak gösteriyor.

Ayrıca proteinden zengin bir beslenme tokluk sürecinin de uzun sürmesine yardımcı olur.

2)Mineral içeriği zengin besinler:

Demir ve selenyum minerallerinin her biri vücudunuzun düzgün işleyişinde farklı ama eşit derecede önemli roller oynar.

Ancak ortak bir noktaları var ki her ikisi de metabolizmanızı düzenleyen tiroid bezinizin düzgün çalışması için gereklidir.

Araştırmalarda selenyum ve demir içeriği düşük bir beslenmede kişinin tiroid hormonunun çalışmasında problem çıkararak metabolizmanın yavaşlayabileceği gösterilmiştir.

Tiroidinizin en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olmak için et, deniz ürünleri, baklagiller, fındık ve tohumlar gibi selenyum ve demir açısından zengin yiyecekleri diyetinize ekleyin!

3)Chili (Şili) Biber:

Kırmızı biberin içindeki kapsaisin maddesi yağ yıkımını destekler. Aynı zamanda iştahı baskılama özelliği de vardır. Aşırı tüketimi sindirim sisteminde tahrişe neden olabileceğinden abartıya kaçılmamalıdır.

4)Kahve:

Kafein merkezi sinir sistemini uyararak metabolizmayı hızlandırır ve yağ asitlerinin parçalanmasını arttırır. Antrenmandan 1 saat öncesi alınan kafein neredeyse yağ yıkımını hızlandırdığı yapılan bir çalışmada gösterilmiştir.

Günde en az 270 mg kafein yani 3 fincan kadar kahve alımı günde ekstra 100 kalori kadar yaktığı çalışmada gösterilmiş. Cinsiyet, yaş, boy-kilo gibi durumlarda yağ yakımı farklılık gösterir.

5)Çay:

Çay, metabolik hızı artırmak için kafein ile birlikte çalışabilen, kateşinler adı verilen sağlığı artıran bileşikler içerir. Özellikle hem oolong hem de matcha yeşil çay yağ oksidasyonunu artırabilir ve bir egzersiz planının parçası olduğunda ekstra kalori yakmanıza yardımcı olabilir.

Ayrıca oolong ve yeşil çaylar, vücudunuzun depolanmış yağı enerji için daha etkili bir şekilde kullanmasına yardımcı olarak yağ yakma yeteneğinizi %17’ye kadar artırabilir.

6)Zencefil:

Yapılan bir çalışmada 2 gram zencefil tozunu sıcak bir suda karıştırıp yemekle birlikte içmenin, sadece sıcak su içmenin yerine 43 kaloriye kadar enerji açığı oluşturabileceği gösterilmiş. Ayrıca bu zencefilli sıcak su açlık seviyenizi azaltmada ve tokluk seviyenizin uzun sürmesine de yardımcı olur.

7)Elma Sirkesi:

Elma sirkesinin insanlarda metabolizmayı hızlandırdığı iddia edilir, ancak bunu doğrudan araştıran az sayıda çalışma vardır.

Elma sirkesi; mide boşalmasını yavaşlatarak ve tokluk hissini artırarak kilo vermenize yardımcı olabilir.

Diş erozyonuna ve sindirim sisteminize zarar vermemesi için her yemek kaşığı sirke için 1 bardak su ile karıştırıp tüketmeniz tavsiye edilir. Günde 1-2 yemek kaşığı elma sirkesi yeterli olacaktır.

8)MCT (Orta Zincirli Yağ Asidi):

MCT yağı, bazı metabolik faydalar sunabilen benzersiz bir yağ türüdür. Gıdalarda bulunan yağların çoğu uzun zincirli trigliseritlerdir(yağ asidi), ancak MCT yağı orta zincirli trigliseritlerden oluşur.

Bazı çalışmalar, MCT yağı tüketiminin insanlarda metabolik hızı artırabileceğini göstermiştir. Ek olarak, uzun zincirli yağlardan farklı olarak, MCT’ler bir kez emildiğinde, enerjiye dönüştürülmek üzere doğrudan karaciğere giderler. Bu onların vücut yağı olarak depolanma olasılığını azaltır.

MCT yağı, potansiyel olarak kalori alımının azalmasına yol açabilecek tokluk hormonu olan ghrelini de etkileyebilir.

MCT yağı çorba veya smoothie gibi yiyeceklere eklenebilir. Yemek pişirmek için uygun değil.

Hindistan cevizi yağı MCT örnek olarak gösterilir. Yapılan bir çalışmada günde 1-2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı kullanan kişilerin metabolizma hızının %5 kadar arttığını göstermiştir.

9)Zerdeçal:

Zerdeçalın içindeki kurkumin bileşeni yağ metabolizmasını destekleyici özelliğinin bulunmasından dolayı günde 6-8 gram tüketim miktarı ayarlanabilir. Hamileler ve kan sulandırıcı ilaç kullananlar zerdeçalı tüketmemesi önerilir.

10)Ananas:

Ananastaki bromelain enzimi vücuttaki ödemden kurtulmanıza yardımcı olarak yağ metabolizmasını destekler.