Bromelain; taze ananas meyvesinde bol miktarda bulunan ancak en çok sap kısmından elde edilen, protein sindirimi yapan enzimlerin bir karışımıdır.
Ananası besinsel olarak tükettiğimizde ya da içtiğimizde etken maddesinden o kadar yararlanmış olmuyoruz. Sap ve kabuğundaki bromelain enzim miktarı meyveden çok daha fazla. O yüzden diyetlere eklenen ananasın bromelain etkisini beden için yarar sağlamadığını belirtmek önemli. Ananası tükettiğimiz zaman başka faydalarından yararlanıyoruz.


1)Takviyeyi hangi durumlarda kullanmak gerekli?
Bromelain takviyesini yemekle birlikte alırsak sindirimi kolaylaştırır. Aç karnına alınırsa inflamasyonu azaltır.
Bromelain, özellikle burun ve sinüslerin, diş etlerinin ve diğer vücut kısımlarının ameliyat veya yaralanma sonrası ağrı ve şişmesini azaltmak için kullanılır. Ayrıca saman nezlesi, şişlik ve ülserleri (ülseratif kolit) içeren bir bağırsak durumunu tedavi etmek, yanık sonrası (debridman) ölü ve hasarlı dokuyu çıkarmak için kullanılır.


2)Hangi markanın takviyesini tercih etmeliyim?
Bromelain enzimi alırken GDU (gelatin digestion unit) değerine bakılır. Bu değer enzim gücünün standardizasyonunu ifade eder ve ürünün kalitesini belirler.


3)Potansiyel sağlık etkileri nelerdir?
Klinik bir çalışmada osteoartrit olan kişilere günde 2 kez Bromelain verildiğinde hastalıkla ilişkili ağrı, yumuşak doku şişmesi ve eklem sertliğine iyi geldiği gösterilmiş.
Başka bir hayvan çalışmasında ise bromelainin anti-inflamatuar etkilerinin astımı veya diğer alerjik hava yolu hastalığı formları olan kişiler için faydalı olabileceğini göstermiştir.


4)Yan etkileri nelerdir?
Bütün takviyelerde olduğu gibi kullanmadan önce muhakkak uzman bir kişi tarafından planlama yapmak önemli.
Yüksek doz kullanıldığı zaman; ishal, mide bulantısı, kusma, normalden daha ağır kanama görülebilir.
Warfarin, Pradaxa ve diğerleri gibi bir kan sulandırıcı kullanıyorsanız bromelain kullanmaktan kaçının. Bromelainin kan üzerinde antiplatelet etkisi olabilir, bu da aşırı kanama potansiyelini artırır. Bu nedenle ameliyat öncesi ve sonrasında bromelain kullanımından kaçınmak da önemlidir.
Antibiyotikle birlikte alındığı zaman emilimini arttırabilir. Amoksisilin veya tetrasiklin ile aynı anda bromelain almak, amoksisilin veya tetrasiklinin etkilerini ve yan etkilerini artırabilir.